Activități educative - CSEI - Centrul Scolar pentru Educatie Incluziva SPERANTA Zalau

CENTRUL ȘCOLAR PENTRU EDUCAȚIE INCLUZIVĂ
SPERANȚA
ZALĂU
Go to content
Facem mișcare!
Titlul activităţii:Facem mișcare!
 
Tipul activitatii: activitate sportivă
 
Coordonatori: Prof. Psihopedagog Papp Emőke, Prof. Educator Cozac Eva
 
Locaţia: Sala de clasă I-a B. TSA de la CSEI „Speranța” Zalău
 
Data:  16.03.2023
 
Durata activităţii:  1 oră
 
Beneficiari: elevii de la de clasa a I-a B. TSA
 
Parteneri implicaţi: cadrele didactice
Descrierea succintă a activităţii:
Elevii au avut parte de o activitate sportivă interesantă unde s-a urmărit stimularea potențialului sportiv și practic  prin organizarea și desfășurarea unor activități sportive  unde ei au trebuit să urmeze un traseu prestabilit de cadrele didactice.
Obiectivele educaţionale ale activităţii au fost dezvoltarea armonioasă a elevilor, respectarea unor reguli de comportament în timpul orei, formarea deprinderii de a asculta cu atenție explicațiile primite în vederea parcurgerii corecte a traseului aplicativ….și distracția :)
A venit primăvara!
Titlul activităţii: “A venit primăvara!”
Tipul activitatii: activitate practică/ socializare
Coordonatori: Prof. Papp Emőke, Prof. Mândruț Maria, Prof. Cozac Éva, Prof. Iepure Alexandra, Prof. înv. primar Seicheli Gabriela
Locaţia: Sala de clasă de la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Zalău       
Data:  16.03.2023
Durata activităţii: 1 oră
Beneficiari: Elevii din clasa a I.-a B.TSA de la CȘEI „Speranța” Zalău și  
                   elevii din clasa pregătitoare F de la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Zalău       
Parteneri implicaţi: cadrele didactice

Descrierea succintă a activităţii:
  Activitatea extrașcolară din cadrul proiectului de parteneriat educațional “PRIETENI LA DISTANȚĂ!” s-a organizat în sala de clasă de la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Zalău.
Elevii din clasa a I-a B TSA s-au deplasa cu profesorii implicați în activitate la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Zalău unde au facut cunoștință cu elevii clasei pregătitoare F.
   Prof. Papp Emőke a prezentat pe scurt elevii speciali de la CȘEI „Speranța” Zalău  a discutat  cu elevii clasei pregătitoare F despre termenul de autism și ce presupune acestă tulburare  folosind și un joc, pentru a facilita socializarea dintre elevi și pentru a lega relații pozitive de prietenie între grupurile de elevi de la cele două unități de învățământ.
    S-a discutat despre anotimpul primăvara și despre schimbările ce se petrec în natură în acest anotimp. Creativitatea elevilor a fost stimulată prin realizarea unor colaje de primăvară.
Descoperim natura primăvara - Lumea insectelor
Titlul activităţii: Descoperim natura primăvara - Lumea insectelor”
Tipul activitatii: activitate integrată
Coordonatori: Prof. Psihopedagog Papp Emőke, Prof. Educator Cozac Eva
Locaţia: curte, sala de clasă
Data:  23.03.2023
Beneficiari: elevii de la clasa a I-a B. TSA
Parteneri implicaţi: cadrele didactice
Descrierea succintă a activităţii:
Scopul acestei activități a fost dezvoltarea motricității fine și grosiere, dezvoltarea atenției. Activitatea a început în curtea școlii unde elevii profitând de o zi frumoasă de primăvară au putut observa insectele în natură.
Pe urmă am continuat activitatea în sala de clasă cu povestea “Omiduța mâncîcioasă” iar la sfărșitul zilei elevii s-au relaxat prin modelarea și colorarea insectelor precum și rezolvarea de diferite fișe laminate.
Suntem creativi împreună!
Titlul activităţiilor: Suntem creativi împreună!”
Tipul activitatii: activitatăți practice
Coordonatori: Prof. Psihopedagog Papp Emőke, Prof. Educator Cozac Eva
Locaţia: CSEI „Speranța ” Zalău
Beneficiari: elevii cu TSA de la clasa I-a B.
Parteneri implicaţi: cadrele didactice
Descrierea succintă a activităţii:
  Elevii de la clasa a I-a.B.-TSA au avut parte pe parcursul anulul școlar 2022-2023 de diferite activități pentru stimularea și dezvoltarea lor psihomotorie și pentru adaptarea și integrarea lor în viața socială.
Am urmărit în primur rând pe parcursul procesului instructiv-educativ-terapeutic formarea deprinderilor practice necesare în activitățile curente cât și formarea unor comportamente adaptative la diferite situații sociale.
Programele educative-terapeutice au fost structurate în mod flexibil și adaptat la caracteristicile psihoindividuale și nevoile fiecărui elev, cu activități bazate pe interesele esenșiale ale acestora.
Elevii pe parcursul orelor de curs prin joc și activități terapeutice și recreative  individuale dar și de grup au descoperit mediul lor, au învățat să manipuleze și să recunoască diferite obiecte, au învățat cântecele, culori, forme au fost o parte integrantă a unui grup dar cel mai important s-au bucurat, distrat și au fost fericiți!
Ziua Internațională a Bolilor Rare
Titlul activităţii: Ziua Internațională a Bolilor Rare
Tipul activitatii: activitate practică, activitate de socializare
Coordonatori: Dir. Prof. Sabău Amalia Raluca, Prof. Timoc Rusandra, Prof. Gergely Orsolya, Prof. Papp Emőke, Prof. Cozac Eva, Pro. Pop Cristina, Prof. Man Ioana, Prof. Moșneag Florentina, Prof. Rus Daniel, Prof. Crișan Diana
Locaţia:  Holul CSEI „Speranța ”, Zalău, strada Crișan
               Sala de clasă a VIII-IX. DMS de la CSEI „Speranța ”, Zalău, Strada Salcămilor
Data:  28.02.2023
Durata activităţii:  1 oră
Beneficiari: elevii de la CSEI „Speranța”, Zalău
Parteneri implicaţi: cadrele didactice
Descrierea succintă a activităţii:
Elevii din clasele implicate de la CSEI „Speranța ” Zalău au avut împreună o activitate practică pentru a marca Ziua Internațională a Bolilor Rare.
În fiecare an, în ultima zi din februarie este marcată Ziua Bolilor Rare, pentru a crește gradul de conștientizare a acestora, dar și pentru a recunoaște și sprijini cei peste 300 de milioane de pacienți, familii, prieteni și îngrijitori care sunt afectați de una dintre cele peste 7.000 de boli rare. Cadrele didactice au discutat la clasă cu elevii despre aceste lucruri, au enumerat colegii cu boli rare pe care îi cunosc și au spus lucruri pozitive despre ei. După discuțiile la clasă au avut o activitate practică pe holul școlii. Elevii au trebuit să-și facă conturul palmelor pe o foaie albă (cei care nu se descurcau singuri au primit ajutor) pe care au putut desena ce au vrut ei sau să le coloreze cu o culoare aleasă de ei. După ce au colorat au decupat palmele (din nou, unii dacă au necesitat au primit ajutor) și au lipit acestea pe un panou. Pe panoul cu care am marcat anul acesta Ziua Bolilor Rare elevii și cadrele didactice implicate au notat diferite mesaje de susținere.
Ziua Mondială a Sindromului Down
Titlul activităţii: Ziua Mondială a Sindromului Down
Tipul activitatii: activitate practică, activitate de socializare
Coordonatori: Prof. Psihopedagog Papp Emőke, Prof. Educator Cozac Eva,
Locaţia:  sala de clasă  CSEI „Speranța ”Zalău, strada Crișan
Data:  21.03.2023
Durata activităţii:  2 ore
Beneficiari: elevii de la clasa a I-a B. TSA
Parteneri implicaţi: cadrele didactice
Descrierea succintă a activităţii:
Ziua Mondială a Sindromului Down aduce în prim plan includerea celor cu sindrom Down în societate, În această zi, persoanele cu sindrom Down, cei care trăiesc şi lucrează cu aceste persoane la nivel mondial organizează şi participă la activităţi şi evenimente, care au devenit, cu fiecare ediţie, tot mai numeroase şi mai ample. Acestea au ca scop sensibilizarea şi informarea populaţiei, pentru a contribui la promovarea drepturilor, incluziunea şi bunăstarea persoanelor cu sindrom Down. Din acest motiv și noi am marcat această zi purtând șosete desperecheate , sortând, colorând și decorând șosetuțe.
Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului
Titlul activităţii: Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului
 
Tipul activitatii: activitate practică, activitate de socializare
 
Coordonatori: Prof. Psihopedagog Papp Emőke, Prof. Educator Cozac Eva
 
Locaţia:  Sala de clasă CSEI „Speranța ” Zalău
 
Data:  3.04.2023
 
Durata activităţii: 1 oră
 
Beneficiari: elevii de la clasa a I-a B. TSA CSEI „Speranța”, Zalău
 
Parteneri implicaţi: cadrele didactice
Descrierea succintă a activităţii:
În această zi cu elevii nostri speciali am îmbrăcat haine albastre și am realizat diferite colaje atât în clasă cât și pe holul școlii, împreună cu ceilalți elevi, pentru a marca Ziua Internaţională de conştientizare a autismului. Obiectivele activității a fost dezvoltarea toleranței față de oamenii care percep lumea diferit. dezvoltarea sensibilității estetice și a abilităților creative individuale precum și exersarea abilităților de lucru în echipă și a obiectivului comun.
Excursie la Grădina Botanică Jibou
O, ce frumos, verdeață abundentă, liniște, aer bun, o plimbare în natură printre mici picături de ploaie și o excursie mult așteptată la Grădina Botanică din Jibou. Gazde perfecte cei de la grădină, a fost accesibil mai tot, chiar și pentru fotolii rulante. Pizza, de la Curtea Veche, a venit la timp, delicioasă.... am savurat apoi și înghețată. Cum călătorului îi șade bine cu drumul.... am parcurs itinerarul minunat, confortabil, cu muzică pe placul copiilor! Așa să tot fie, la CSEI Speranța a fost excursie de vis cu copii, părinți, profesori și multă voie bună!
      Antonela Chezan
Poze.... avem multe, frumoase mai toate.
3 martie, Ziua mondială a auzului, o senzație ce trebuie s-o îngrijim cât mai atent
Oferim cu bucurie posterul
PROTEJEAZĂ-ȚI AUZUL,  lucruri simple, obligatorii!
Mulțumiri colaboratorilor:
-Școala Gimnazială "Porolissum", Zalău
-Școala Gimnazială "Mihai Eminescu", Zalău
-Școala Gimnazială "Corneliu Coposu", Zalău
-Școala Gimnazială "George Coșbuc", Zalău
-Liceul Tehnologic "Octavian Goga", Jibou
-Școala Gimnazială "Gyulaffy László" Cehu Silvaniei
Activitățile de azi sună bine datorită colegilor noștri, profesori de sprijin: Floriana Bene, Eszter Lucza, Camelia Costea, Florina Groza, Ágnes Petkes și Viorel Temeș.
BRADUL SPERANȚEI

„Copilaria este să crezi că printr-un brad de Crăciun și câțiva fulgi de nea, întreaga lume poate fi schimbată.“ (Andre Laurendeau)
 
Iarna ne aduce cea mai frumoasă sărbătoare, prilej de fericire și zâmbete pe fețele tuturor. Crăciunul - Nașterea Domnului Iisus Hristos, denumită și sărbătoarea luminii, ne îndeamnă să fim empatici și mai atenți la nevoile celor din jurul nostru.
 
An de an, elevii Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă „Speranța” Zalău au împodobit în holul școlii câte un brad, cu ornamente manufacturate de ei înșiși, însă mereu și-au dorit ca de el să se bucure cât mai multă lume, nu doar colindătorii ce treceau pragul școlii. Să aibă un brad al lor, un brad al Speranței, pe care să-l împărtășească cu întreaga comunitate a Zalăului. Așa s-a născut ideea, acum pusă în practică, a „Bradului Speranței”.
 
Au crezut în această idee și au susținut-o, Primăria Municipiului Zalău, noii noștri prieteni de la Citadin Zalău, Colegiul Psihologilor din România - Filiala Sălaj și Asociația Plai Transilvan, cărora le suntem pe deplin recunoscători!
 
Acest Brad special, precum elevii noștri, se află în acest an în fața Galeriilor Meseș, Zalău. Ne-a fost destinat nouă, de către niște oameni cu suflet mare care își doresc să mențină lumina sperantei aprinsă în fiecare clipă.
 
Colectivul de profesori și elevi al Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă „Speranța” Zalău, cu ajutorul mărinimos al prietenilor de la Citadin, au împodobit acest minunat brad cu dragoste, atenție, decorațiuni confecționate cu mult suflet de ei înșiși, unele, dar majoritatea de către preșcolari și elevi ai celor 51 de instituții de învățământ provenind din 16 județe ale țării, parteneri în proiectul „Solidari pentru o lume mai bună“.
 
Mulțumiri speciale tuturor celor care au făcut posibilă îmbrăcarea bradului în straie de sărbătoare! Acest brad al speranței vă este dedicat vouă și întregii comnități! Ne dorim ca lumina speranței să nu piară niciodată din sufletele dumneavoastră și, împreună, mai puternici, să contribuim la construirea acelei comunități incluzive și prietenoase - pentru noi și copiii noștri!
 
Sărbători cu frumos, bine și speranță!
 
Claudia Salamon,
 Educatoare, C.Ș.E.I. „Speranța” Zalău
Practică în învățământul profesional
O zi minunată de practică comasată a avut loc și în acest an școlar la agentul economic de profil, pentru elevii clasei a X-a de la învățământul profesional. Mulțumim domnului patron Dorel Brisc de la S.C Romtextil SRL pentru fructuoasa colaborare din fiecare an! Activitățile practice vor continua și la alți agenți economici, parteneri de practică ai școlii noastre.
Instructor de practică, Liliana Zaharie
„LA TEATRUL DE PĂPUȘI”
Data: 25.03.2022.
 
Locaţia: Casa Municipală de Cultură, Zalău
 
Coordonatori: Prof. Dénes Erzsébet, Prof.  Kiss Réka, Prof.  Bartha Boglárka,
 
 Prof.  Gergely Orsolya
 
Clasele: VI-VIII-IX, X secţia maghiară
 
 
Am profitat de vremea frumoasă de primăvară și am mers pe jos până la Casa Municipală de Cultură din Zalău, unde am vizionat spectacolul ”Pescarul și soția sa”, prezentat de Teatrul Podium M. M. din Oradea.
 
La întoarcere ne-am oprit la clădirile emblematice din centrul Zalăului, cunoscând astfel mai bine orașul nostru și am savurat o plăcintă gustoasă, la bucuria elevilor. A fost o experiență extraordinară și de neuitat!
15 MARTIE - ZIUA MAGHIARILOR DE PRETUTINDENI
Data: 15.03.2022.
Locaţia: str. Salcămilor, nr. 1 – sala de clasă
Coordonatori: Prof.  Dénes Erzsébet, Kiss Réka, Bartha Boglárka, Gergely Orsolya
Clasele: VI-VIII-IX, X secţia maghiară
Am marcat Ziua Maghiarilor de Pretutindeni printr-o activitate în care am discutat despre semnificaţia acestei zile, care este sărbătorită peste tot în lume, unde trăiesc oameni de etnie maghiară. Am pregătit cocarde în culorile drapelului Ungariei, comemorând eroile care şi-au pierdut viaţa în Revoluţia din 1848.
11 Martie - Ziua naţională a meseriilor
Cu ocazia Zilei Naționale a Meseriilor, elevii claselor  a X-a și a XI-a profesională au confecționat diferite produse realizând  o expoziție plină de culoare și entuziasm. Expoziția poate fi vizitată de către toate clasele noastre, copiii vor fi  însoțiți de profesorii diriginți. În mod special au fost invitați să viziteze atelierul de confecții  și expoziția, elevii claselor a VII-a și a VIII-a, aceștia beneficiind de o motivantă consiliere și orientare profesională sub atenta îndrumare a dnei. maistru-instructor Onorica Pop și a dirigintei Luminița Orban..
 
Prin activitățile desfășurate ne-am propus să promovăm meseria de confecționer produse textile,  oferindu-vă  frumoasele rezultate ale  muncii elevilor de la clasele de profesională.
 
Coordonatori:
 
Prof. Pop Onorica
Prof.Rablău Claudia
Prof.Petrice Viorela
Prof. Zaha Camelia
Prof.Orban Luminița
8 MARTIE, ZIUA INTERNAȚIONALĂ A FEMEII
Data: 08.03.2022.
 
Locaţia: str. Salcămilor, nr. 1 – sala de clasă
 
Coordonatori: Prof.  Dénes Erzsébet, Kiss Réka, Bartha Boglárka, Gergely Orsolya
 
Clasele: VI-VIII-IX, X secţia maghiară

Am marcat Ziua Internaţională a Femeii printr-o activitate comună, în care am pregătit un cadou personalizat mămicilor. Din amprenta palmei a elevilor am confecţionat câte o floare pentru fiecare mămică.
 
Am cântat cântece specifice acestei zile şi am decorat sala de clasă şi geamurile cu motive de primăvară.
ZIUA MONDIALĂ A AUZULUI
Îmbogățiți și sufletește suntem azi, din nou, cu mulțumiri pentru implicare, amabilitate, pentru tematica abordată în interesul elevilor noștri cu dizabilitate auditivă. Am reușit să îmbinăm informații științifice cu practica, un real seminar audiologic cu  dna. Paula Bolba, deja o colaboratoare a nevoilor noastre. Dincolo de aparate auditive, baterii, reglaje, ne-am oprit asupra adaptării socio-emoționale, am încercat să forțăm ușor zona de confort, descoperind utilitatea accesului la sunete. Ne dorim ca elevii noștri să pășească ferm în lumea comunicării funcționale, adaptată nevoilor lor. Toate acestea  sunt posibile pentru noi datorită oamenilor frumoși din comunitatea noastră, doamnei dr. Anamaria Matioc.
 
Azi a fost și un exemplu de muncă în echipă, mulțumesc Danielei Szabo, psiholog DGASPC și bineînțeles colegei mele Melina Bancea!
E ZIUA MONDIALĂ A AUZULUI!
3 martie
ASCULTĂ AZI CEVA  FRUMOS!
„BAL MASCAT”
Data: 16.02.2022.
Locaţia: str. Salcămilor, nr. 1 – sala de clasă
Coordonatori: Prof.  Dénes Erzsébet, Kiss Réka, Bartha Boglárka, Gergely Orsolya
Clasele: VI-VIII-IX, X secţia maghiară
La începutul activităţii am discutat despre obiceiurile carnavalului din întreaga lume. Balul mascat simbolizează alungarea iernii, a frigului şi întâmpinarea primăverii. Elevii s-au îmbrăcat în diferite costume, apoi s-au prezentat în faţa clasei, iar ceilalţi au ghicit costumaţia fiecăruia. Apoi au urmat activităţi cu diferite jocuri didactice. La finalul activităţii fiecare elev şi-a exprimat sentimentele faţă de cele trăite şi au servit prăjiturele şi suc trimise de trimise de pătinţi.
„FELINARUL MEU DIN DOVLEAC”
 
Data: 15.11.2021
Locaţia: str. Salcămilor, nr. 1 – sala de clasă
Coordonatori: Prof.  Dénes Erzsébet, Kiss Réka, Bartha Boglárka, Gergely Orsolya
Clasele: VI-VIII-IX, X secţia maghiară
 
La începutul activităţii am discutat pe scurt despre anotimpul toamna, caracteristicile sale, precum şi despre tradiţia sculptării a dovleacului. Apoi elevii au confecţionat cu ajutorul profesorilor felinare din dovleac, respectând instrucţiunile date. La finalul activităţii am făcut o expoziţie cu felinarele din dovleac.
23 SEPTEMBRIE
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A LIMBAJULUI SEMNELOR

    Sub sloganul „Fii solidar cu noi!”, în data de 23 septembrie 2021, colectivul de cadre didactice de la C.Ș.E.I. „Speranța” Zalău, împreună cu elevii școlii, au marcat Ziua Internațională a Limbajului Semnelor.
Ca semn al solidarității cu copiii cu dizabilitate auditivă care învață în unitatea noastră de învățământ, doamnele profesoare Antonela Chezan și Diana Florea au provocat profesorii și elevii să-și „spună” numele folosind dactileme. Activitatea a fost primită cu mult entuziasm de către toți participanții.
prof. Amalia Sabău

Solidari pentru o lume mai bună

           În zilele de 15 și 16 iunie 2021, elevii Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă „Speranța” Zalău, alături de elevi ai Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu” Zalău au fost protagoniștii unei campanii de informare și sensibilizare privind dizabilitatea, campanie derulată în cadrul proiectului educațional „Solidari pentru o lume mai bună”, ediția a VI-a.
            Campania, gândită ca un demers coerent și logic de schimbare a atitudinii comunității față de persoanele cu dizabilități, a debutat cu o serie de lecții interactive susținute de cadre didactice ale C.Ș.E.I. „Speranța” Zalău la trei clase de a VI-a din cadrul școlii partenere. Desfășurarea față în față a lecțiilor și utilizarea unor metode activ-participative au facilitat înțelegerea dizabilității și promovarea unor valori precum solidaritatea, toleranța, acceptarea. Ziua a doua a activităților le-a oferit elevilor celor două instituții de învățământ prilejul de a interacționa și de a lega noi prietenii, bucurându-se, totodată, de spațiul de joacă viu colorat din incinta școlii „Mihai Eminescu” Zalău. Impactul asupra elevilor din clasele a VI-a A, B și F a fost extraordinar, aceștia devenind conștienți că diferențele unesc, realizând, în același timp, că emoțiile pot crea legături durabile bazate pe emoții și trăiri specifice vârstei, care nu țin cont de niciun fel de dizabilități.
           Proiectul, inițiat de cele două unități de învățământ, în parteneriat cu Asociația Plai Transilvan și Societatea Națională de Cruce Roșie, Filiala Sălaj, are ca principal scop crearea unei comunități tolerante și incluzive, în care copiii și tinerii cu dizabilități să se simtă acceptați și valorizați. Sperăm și ne dorim ca elevii noștri speciali să devină parte activă a comunității în care trăiesc, iar astfel de acțiuni de conțientizare să fie multiplicate și în alte școli sălăjene.
         prof. Amalia Sabău,                                                                prof. Anca Făgărași,
director C.Ș.E.I. „Speranța” Zalău                                         director Șc. Gim. „M. Eminescu” Zalău

LA TEATRU DE PĂPUŞI!

 
Data: 15.06.2021
 
Locaţia: Clădirea Transilvania, Zalău
 
Coordonatori: Prof.  Denes Erzsebet, Kiss Reka, Bartha Boglarka, Gergely Orsolya
 
Clasele: VI-IX, VII-X secţia maghiară
 
Fiind o zi însorită de vară, ne-am dus plimbându-ne şi cu voie bună până la Clădirea Transilvania, unde am vizionat spectacolul „Hansel şi Gretel”, prezentat de Teatrul de păpuşi PUCK din Cluj-Napoca. Elevii noştrii au fost încântaţi de spectacol.
 
La întoarcere ne-am oprit la clădirile emblematice din centrul Zalăului, cunoscând astfel mai bine oraşul nostru. A fost o experienţă extraordinară şi de neuitat!
OMAGIU EROILOR NOŞTRI!
Data: 10.06.2021
Locaţia: str. Salcămilor, nr. 1 – sala de clasă
Coordonatori: Prof.  Denes Erzsebet, Kiss Reka
Clasele: VI-IX secţia maghiară
Am marcat Ziua Eroilor în clasa noastră, prin vizionarea unor filmuleţe şi fotografii contemporane, explicând elevilor importanţa şi semnificaţia acestuia. Am realizat un colaj cu monumente dedicate Eroilor căzuţi în războaie, aflându-se în diferite locaţii din ţară.
"ZIUA EROILOR" – MARATON DE LECȚII DESCHISE ȘI ACTIVITĂȚI CULTURAL-EDUCATIVE - Proiect județean avizat de ISJ Sălaj

 
 
              Azi 10 iunie 2021, la C.S.E.I. “Speranța” Zalău, de Ziua Înălțării Domnului, s-a sărbătorit conform tradiției, Ziua Eroilor, sărbătoare a poporului român.
 
             Cu această ocazie s-au desfășurat o serie de activități închinate eroilor neamului, după cum urmează:
  • Lecții la clasă marcate prin lecturarea unor povestiri istorice dar și realizarea de portrete ale celor mai importanți domnitori români;
  • Activități practice desfășurate pe clase în vederea confecționării de colaje cu teme patriotice aduse ca tribut eroilor neamului.
 
             Toate aceste activități au avut ca scop conștientizarea importanței evenimentelor istorice de către elevi, stimularea interesului față de studiu și lectură patriotică, cultivarea sentimentului patriotic, a stimei și recunoștinței față de eroii neamului.



DARURILE PRIMĂVERII!

 
Data: 21.05.2021
 
Locaţia: str. Salcămilor, nr. 1 – sala de clasă
 
Coordonatori: Prof.  Denes Erzsebet, Kiss Reka, Bartha Boglarka, Gergely Orsolya
 
Clasele: VI-IX, VII-X secţia maghiară
 
Am sărbătorit sfârşitul primăverii prin organizarea unui picnic în sală. Fiecare dintre elevi şi dintre profesori a contribuit cu nişte bunătăţi aduse de acasă: ceapă verde, ridichi, roşii, castravete, ardei, brânză, unsoare, slănină, ouă fierte, pâine. Am vorbit elevilor despre alimentaţia echilibrată şi diversificată, precum şi depre importanţa consumării a fructelor şi a legumelor. După acest moment am întins frumos masa, ne-am aşezat şi am servit cu poftă.
FLORI DE PRIMĂVARĂ!

Data: 10.05.2021
Locaţia: str. Salcămilor, nr. 1 – sala de clasă
Coordonatori: Prof.  Denes Erzsebet, Kiss Reka
Clasele: VI-IX secţia maghiară
După o perioadă destul de lungă de  învăţare de la distanţă, ne-am bucurat foarte tare că putem să fim împreună şi avem ocazia de a lucra în sala noastră. Aşa că am ales să ne reactualizăm cunoştinţele noastre despre anotimpul primăvara, prin vizionarea unor fotografii şi filmuleţe. Am realizat flori de primăvară, utilizând hârtie colorată şi hârtie pentru brioşe. În timp ce am lucrat, am ascultat cântece de primăvară.
NE JUCĂM ÎN AER LIBER!

 
Data: 10.05.2021
 
Locaţia: str. Salcămilor, nr. 1 – sala de clasă
 
Coordonatori: Prof.  Denes Erzsebet, Kiss Reka, Papp Emoke
 
Clasele: VI-IX secţia maghiară, X. DMS
 
Împreună cu elevii din cele două clase, am desfăşurat diferite activităţi în aer liber, folosind cercuri hula hoop, mingi şi discuri colorate. Activităţile au inclus jocuri sportive individuale şi în grup, precum şi diferite competiţii. Elevii s-au distrat în aer liber, şi şi-au întărit spiritul de echipă şi s-au bucurat de reuşitele lor.

Expoziția “TRADIȚIONALUL MĂRȚIȘOR” aduce în prim plan mărțișoare lucrate manual  de către elevii clasei a IX a învățământ professional, în cadrul orelor de instruire practică desfășurate online.
 
Elevii coordonați  în activitățile practice de către cadrele didactice: Dirginte, prof.  Viorela Petrice, instructor de practică, Liliana Zaharie, profesor Rusandra Timoc,  și-au pus în valoare talentul, creativitatea,  îndemânarea, hărnicia și răbdarea  împletind cu dragoste  mărțișoare autentice românești.

Mulțumim conducerii CSEI-Speranța pentru sprijinul acordat !

Mărțișor pentru speranță


DRAGĂ FEMEIE,
 
 
           Indiferent de rolul tău – MAMĂ, PRIETENĂ, COLEGĂ, IUBITĂ - ești speranța noastră într-o lume mai bună. Fii puternică, prietenoasă, feminină și bucură-te de PRIMĂVARĂ!
 
LA MULȚI ȘI ÎMPLINIȚI ANI!
 
 
Cu aleasă prețuire,
 
Elevii speciali ai Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă „Speranța” Zalău
    Pentru că e primăvară, pentru că ținem la tradițiile noastre, dar mai ales pentru că ne sunt dragi oamenii și ne dorim să avem cât mai mulți prieteni, vă invităm luni, 1 Martie 2021, la expoziția în aer liber, „Mărțișor în dar”!  
  Mărțișoarele manufacturate cu drag de elevii cu dizabilități ai Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă „Speranța” Zalău și mărțișoarele donate de Asociația Plai Transilvan vor fi expuse, de-a lungul zilei, în trei locații din Zalău: la sediul principal al școlii (str. Crișan, nr. 4), la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău și la Galeriile „Ioan Sima” Zalău. Trecătorii sunt invitați să-și aleagă un mărțișor pe care să-l ofere mai departe unei persoane speciale din viața lor.  
 Activitatea este cuprinsă în proiectul educațional „Mărțișor pentru speranță” implementat de Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Speranța” Zalău în parteneriat cu Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău și cu Asociația Plai Transilvan. Limitările impuse de contextul pandemic actual ne-au obligat să desfășurăm atelierele de confecționare a mărțișoarelor în mediul online – o adevărată provocare, însă rezultatele s-au dovedit a fi pe măsura eforturilor.
 Succesul acestei activități se datorează muncii în echipă, asumării responsabilității și adaptabilității, iar principala motivație este bucuria de a dărui.  
 
  Ne dorim ca acest „Mărțișor în dar” să sădească în suflete speranța într-o lume mai bună și mai tolerantă. Este modul în care am ales să ne începem această primăvară – cu optimism și poftă de a perpetua BINELE!
 
Cu aleasă prețuire,
 
Elevii și colectivul C.Ș.E.I. „Speranța” Zalău

“NE CUNOAȘTEM ORAȘUL!” SOCIALIZARE

Organizator: Prof. Papp Emoke, prof Mândruț Maria
 
Obiective/ Scopul: Pe parcursul anului școlar 2019-2020 am organizat mai multe ieșiri în oraș cu elevii de la clasă. Scopul  diferitelor plimbări a fost să cunoască orașul, să descrie și să identifice elemente locale specifce zonei dar totodată să și socializeze. Am reușit să mergem cu ei, de mai multe ori în parcul orașului, la cofetăria, dar și la biserică.
 
Grup țintă: elevii clasei a  IX-X-a DMS
  Prof. psihopedagog Papp Emőke

“SIGURANȚA RUTIERĂ!” ACTIVITATE DESFĂȘURATĂ CU BIROUL  RUTIER SĂLAJ

 
 
În anul școlar 2018-2019 sa organizat o activitate de conștientizare împreună cu Biroul Rutier Sălaj în legătură cu siguranța rutieră.
 
Organizator: Prof. Papp Emoke
 
Obiective/ Scopul: Activitățile sau organizat în curtea școlii, unde elevii pe parcursul activităților demonstrative  au înțeles necestitatea existenței unor regului de circulație și și-au format un comoprtamnet responsabil ca participant la trafic, totodată spre fericirea elevilor au putut și încerca sirenele mașinei de poliție.
 
Parteneri implicați: Biroul Rutier Sălaj
 
Echipa de implementare: Prof. Bartha Boglarka, Prof.  Denes Erzsebet, Prof. Zaha Camelia, Prof. Petrice Viorela, Prof Fechete Venuța
 
Grup țintă: elevii claselor de pe Salcămilor, Nr.1
 
 
Prof. psihopedagog Papp Emőke
“COLINDĂM!”
 
 
În data de 19.12.2018 am organizat pentru elevii noștrii o activitate de meloterapie, socializare împreună cu colega de la clasă prof. Mândruț Maria și prof. înv. Seicheli Gabriela de Școala Gimnazială ,, Mihai Eminescu,,
 
Scopul a fost socializarea elevilor cu cerințe educationale speciale.
Elevii cu autism și deficiențe mintale severe cât și eleveii de la clasa pregătitoare, prin intermediul activităților de socializare și meloterapie și-au lărgit orizontul de cunoaştere şi respectare a tradiţiilor şi obiceiurilor prilejuite de Sfintele Sărbători de Crăciun. Ei au colindat împreună și au făcut schimb de cadouri.
 
Parteneri implicați: elevii clasei Pregătitoare F de la Școala Gimnazială ,,Mihai Eminescu,,
 
Grup țintă: elevii clasei a VIII.B
Prof. Psihopedagog Papp Emőke
Ultima actualizare: 15 iulie 2024
Back to content